ʺPu-erh Egzoticʺ powstał na podstawie receptury, którą zdobyliśmy podczas naszych podróży po południowych Chinach.
Dzięki dodatkom rodzynek, ananasa i liści jeżyny, klasyczny smak czerwonej herbaty zyskał nową, bardzo interesującą nutę. W stosunku do czystego Pu-erha, ta herbata ma mniej wyczuwalny lekko rybny aromat i dlatego polecamy ja szczególnie osobom, które chcą spróbować nowej przygody z czerwoną herbatą.
Napar jest tak niespotykanie esencjonalny i intensywnie zabarwiony, że pijąc go ma się wrażenie, że to wręcz ekstrakt z herbaty. Delikatną goryczkę można zamaskować dodając odrobinę miodu lub cukru.
Niezwykłe właściwości tej herbaty są wynikiem długiego, minimum trzyletniego okresu leżakowania w specjalnych warunkach.
Od wieków Pu-erh ceniona jest w medycynie chińskiej, a całkiem niedawno odkryta na nowo przez cywilizację zachodnią, ze względu na wręcz cudowne działanie odchudzające.
|
Zdjęcie suszu herbaty "Pu-erh Egzotic"
|
|
Sposób zaparzania:
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę lub 2 łyżeczki na szklankę, zalać wodą o temperaturze około 96 'C . Taką temperaturę uzyskasz odstawiając wodę po zagotowaniu na 2 minuty. Parzyć przez 3-5 minut.
Skład: herbata Pu-erh, rodzynki, liść jeżyny, ananas kandyzowany, aromat
Waga netto: 80 g
Kraj pochodzenia herbaty: Chiny, prowincja Yunnan
|