Nasza strona używa plików cookie.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapisywanie plików cookie na dysku użytkownika w zależności od konfiguracji przeglądarki.

zobacz więcej
close
Herbata czarna liściasta z dodatkami Folk Rainbow 100g Basilur Zobacz większe

Herbata czarna liściasta z dodatkami Folk Rainbow 100g Basilur

Basilur

27,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Składniki:

Czarna herbata cejlońska, owoce wiśni, krokosz barwierski, bławatek, nagietek oraz naturalny aromat truskawki z wiśnią.

Słodki owocowy aromat i delikatność tej herbaty zachwyci najbardziej wymagających.

Masa netto: 100 g

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: OP1 (Orange Pekoe 1) - jest to herbata o długich, spiczastych liściach, rzadko zawiera tipsy.

Jeśli za literami określającymi gradację herbaty pojawia się „1”, oznacza to herbatę o absolutnie najwyższej jakości wśród danej klasy. Ta jedynka dodana do ciągu literowego świadczy o ogromie pracy wykonanej przy selekcji liści począwszy od zbioru, a kończąc na pakowaniu.

Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 100°C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.

Można parzyć na dwa sposoby:

- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.

- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.

Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej. Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.

Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.

  • Dwie-trzy łyżeczki herbaty wsypać do dzbanka i zalać zimną wodą, po czym odłożyć do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
  • Można także przygotować napar cold brew w łatwiejszy sposób: odkręcić butelkę wody, do środka włożyć filtr z suszem herbaty, zakręcić i odłożyć do lodówki.
  • Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób można przygotować orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.

  • Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymuje się napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć nadmiernej goryczy – pod wpływem zimnej wody większość garbników, odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
  • Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny, czyli herbacianej teiny i katechin.

Opinie

Napisz opinię

Herbata czarna liściasta z dodatkami Folk Rainbow 100g Basilur

Herbata czarna liściasta z dodatkami Folk Rainbow 100g Basilur

30 innych produktów w tej samej kategorii: