Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
F-VIT K2 MK-7
ilość porcji: 30
Suplement diety F-VIT K2 MK-7 zawiera witaminę K2 MK-7 oraz
inulinę w formie proszku. Witaminę K2 wyprodukowano z
surowców roślinnych (geraniol, farnesol) bez dodatku soi.
SKŁAD PRODUKTU
Porcja dzienna 1,6 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
•Witamina K2 MK-7 – 100 µg (133 %),
•Inulina- 1 600 mg.
Składniki: inulina (korzeń cykorii), witamina K2 (menachinon
7).
Zawartość opakowania netto: 48 g.
Ilość porcji w opakowaniu: 30.
SPOSÓB UŻYCIA
1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz
dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być
stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być
stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze
składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
DZIAŁANIE
Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Termin witamina K nie dotyczy tylko jednego związku, a co najmniej trzech głównych: witaminy K1
(fitomenadion), K2 (menachinon) i K3 (menadion). Ze względu na różnice w budowie chemicznej
witaminy te cechują się zupełnie inną aktywnością biologiczną, skutecznością i biodostępnością,
wpływając na ich funkcjonowanie w organizmie. Witamina K1 jest słabo wchłaniana, bo w zaledwie
15% i nie jest magazynowana w wątrobie. Witamina K3 jest syntetycznym, pozbawionym alifatycznego
łańcucha bocznego, analogiem witaminy K pełniącym rolę prowitaminy. Witamina K2, czyli forma
najbardziej pożądana, jest wykorzystywana przez wątrobę i redystrybuowana przez krew w całym
organizmie przez co, K2 jest łatwo dostępna dla tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany
naczyń krwionośnych. Z racji tego, że witamina K2 jest magazynowana w wątrobie, zanim wystąpią
objawy kliniczne niedoboru witaminy K2 z powodu niewchłaniania jej w jelitach mija sporo czasu.
Witamina K2 jest związkiem głównie tworzonym przez bakterie w produktach fermentowanych takich
jak sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona. Witaminę K2 można dalej podzielić na kilka różnych podtypów,
ale najważniejsze są MK-4 i MK-7- która ma najdłuższy czas półtrwania w organizmie.
Funkcje witaminy K2 MK-7:
Przez wiele lat witaminie K przypisywano wyłącznie rolę w procesie krzepnięcia krwi, ponieważ
utrzymuje na odpowiednim poziomie czynniki warunkujące prawidłową krzepliwość krwi. W naszym
organizmie wapń jest niezbędny dla zachowania zdrowia, ale jego nieprawidłowy metabolizm może
prowadzić do zaburzeń takich jak osteoporoza i choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się, że
kluczowym czynnikiem regulującym ten pierwiastek (Ca) w organizmie jest witamina K2.Witamina K2
MK-7 odpowiada bowiem za aktywację białek MGP (Matrix GLA Protein), które transportują wapń w
organizmie. Kiedy białka MGP są aktywne to wapń transportowany jest do kości, jeżeli są nieaktywne
to wapń odkłada się w naczyniach krwionośnych- żyłach, tętnicach powodując miażdżycę i choroby
serca. Jest to kluczowa rola witaminy K2, przy jej niskim poziomie wapń nie może być wbudowywany
do kości (narażając nas na osteoporozę). Badania potwierdziły, iż suplementacja K2 MK-7 powoduje
znaczne obniżenie poziomu białek nieaktywnych i wzrost poziomu białek aktywnych. Jedne z
pierwszych informacji, potwierdzające, że witamina K2 jest ważna dla zdrowia układu krążenia
dostarczyły tzw. „badania rotterdamskie”. W badaniach tych odnotowano redukcję o 50% zwapnienia
naczyń krwionośnych i liczby zgonów z powodu układu krążenia wśród zdrowych osób starszych,
których dieta była bogata w witaminę K2. W wielu innych badaniach prowadzonych na zwierzętach i
ludziach wykazano, że przyjmowane witaminy K2 może nie tylko powstrzymywać, ale też cofnąć proces
zwapnienia tętnic. Przeprowadzono kilka badań klinicznych, po których stwierdzono, że witamina K1
zmniejsza ubytek masy kostnej o 35% w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Natomiast przy
zażywaniu witaminy K2 w okresie 3 letnim, wykazano, że witamina K2 całkowicie zapobiega utracie
wytrzymałości kości u kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Niedobór witaminy K2 może doprowadzić
do uszkodzenia funkcji kognitywnych mózgu, suplementacja z kolei może zapobiegać lub przynajmniej
opóźniać wystąpienie Alzheimer´a. Witamina K2 ogranicza efekty działania różnych szkodliwych
czynników, takich jak zwapnienie naczyń, niedotlenienie i chroni przed apoptozą i nekrozą m.in. po
wylewach, zatorach, czy traumatycznych uszkodzeniach tkanki mózgowej. Uważa się, że podawanie
witaminy K2 pozwala ograniczyć uszkodzenia neuronów.
Witamina K2 MK-7:
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Wskazania do suplementacji witaminy K2 MK-7:
- przyjmowanie wysokich dawek witaminy D3 i Ca,
- osteoporoza, osteopenia,
- miażdżyca i choroby układu krążenia,
- wiek > 50 roku życia,
- wiek okołomenopauzalny.
36,99 zł
59,90 zł
49,90 zł
58,49 zł
67,99 zł
34,90 zł
85,89 zł
64,90 zł
54,90 zł
54,90 zł
83,99 zł
47,90 zł
30,90 zł
87,90 zł
Suplement diety F-TRYPTOPHAN zawiera...
36,99 zł
BICAPS® GLUCOSAMINE ilość porcji: 60 Porcja...
36,99 zł
36,99 zł
30,90 zł
Skontaktować można się też telefonicznie: 510 080 783