Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Miody Manuka zawierają aktywny składnik (uzyskiwany w procesie wytwarzania przez pszczoły miodu z nektaru zebranego z kwiatów krzewu Manuka rosnącego w Nowej Zelandii): methylglyoxal (MGO), który jest odpowiedzialny za właściwości antybakteryjne miodu. Składnik ten jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0 - 10 mg/kg, natomiast w miodach Manuka osiąga stężenie 100 - 1000 mg/kg. Dodatkowo methylglyoxal działa synergistycznie z innymi składnikami miodu, między innymi z polifenolami. Oznacza to, że wspólnie wykazują większe właściwości niż występując osobno.
Miód Manuka pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Ponadto przy użyciu miodu manuka leczy się szereg dolegliwości, takich jak wrzody żołądka. Wspomaga organizm w walce z bakteriami, które przyczyniają się do stanów zapalnych gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa. Oprócz tego miód manuka stosowany jest w kuracjach przeciwtrądzikowych oraz przy wspomaganiu gojenia się zmian na skórze.
Miód Manuka spożywa się jak każdy inny miód: bezpośrednio lub jako słodzik do napojów, deserów, wypieków.
Nie powinien być stosowany przez osoby, które mają alergię na produkty pszczele lub też chorują na cukrzycę. Ponadto nie powinno się go podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Manuka Health New Zealand Ltd.
105,90 zł
149,90 zł
229,90 zł
25,90 zł
75,90 zł
36,90 zł
36,90 zł
Skontaktować można się też telefonicznie: 510 080 783