Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
F-FERR C
ilość porcji: 60
Suplement diety F-FERR C zawiera żelazo (fumaran), witaminę C
oraz sproszkowany sok z korzenia buraka w formie proszku.
SKŁAD PRODUKTU
Porcja dzienna 0,72 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
• Fumaran żelaza- 42 mg,
• w tym: żelazo- 14 mg (100 %),
• Witamina C- 80 mg (100 %),
• Sproszkowany korzeń buraka- 600 mg.
Składniki: sproszkowany sok z korzenia buraka ćwikłowego,
witamina C (kwas L- askorbinowy), fumaran żelaza.
Zawartość opakowania netto: 43,14 g.
Ilość porcji w opakowaniu: 60.
SPOSÓB UŻYCIA
1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz
dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być
stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być
stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze
składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
DZIAŁANIE
Żelazo wspomaga prawidłowy transport tlenu w organizmie oraz produkcję czerwonych krwinek i
hemoglobiny. Żelazo przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C zwiększa
przyswajalność żelaza.
Żelazo jest minerałem niezbędnym do funkcjonowania całego organizmu i ma decydujące znaczenie
dla życia człowieka. Jest jednym z mikroelementów, którego pula w organizmie wynosi od 4 do 5 g.
Funkcje żelaza:
Żelazo w naszym organizmie wchłaniane jest w dwunastnicy. Następnie we krwi wiąże się z
transferyną- białkiem, które transportuje żelazo do szpiku kostnego, śledziony i wątroby. Większość
żelaza, bo około 70% występuje w hemoglobinie– białku, które jest jednocześnie czerwonym
barwnikiem krwi. Hemoglobina uczestniczy w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu oraz w
transporcie dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Pierwiastek ten wchodzi także w skład wielu enzymów,
od których zależy wytwarzanie energii, metabolizm, synteza DNA oraz sprawne funkcjonowanie układu
odpornościowego. Poza tym żelazo jest składnikiem mioglobiny– białka występującego w mięśniach i
zbliżonego w budowie chemicznej do hemoglobiny, które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi
niezbędnego do ich pracy tlenu. Niedobory żelaza, nawet najmniejsze, prowadzą do anemii i
nadmiernie obfitych menstruacji, problemów z przyswajaniem wiedzy, osłabienia układu
immunologicznego i obniżenia poziomu sprawności fizycznej. Wynika to z zaburzeń w transporcie tlenu
do tkanek oraz z dysfunkcji działania wielu enzymów.
Żelaza w większości pokarmów jest mało lub jest ono słabo przyswajalne. Najwięcej tego składnika
mineralnego znajduje się w podrobach, zwłaszcza w wątrobie; w czerwonym mięsie; nasionach roślin
strączkowych, natce pietruszki czy jajach. W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch
formach : hemowej – głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego i niehemowej – w produktach
roślinnych. Absorpcja żelaza niehemowego, które jest znacznie gorzej wchłaniane od hemowego, w
bardzo dużym stopniu zależy od składu diety. Obniżają ją fityniany, szczawiany, taniny, fosforany,
zasadowe ph, wapń i niektóre białka roślinne. Przyswajanie zwiększa natomiast witamina c, białka
mięśniowe czy niektóre aminokwasy. Jeśli chodzi o wielkość wchłaniania żelaza niehemowego z
produktów roślinnych to jest ona bardzo mała i wynosi przykładowo 1% ze szpinaku czy do 5% z
chleba pszennego. Natomiast z mięsa, gdzie występuje głównie w postaci hemowej wykorzystanie
żelaza sięga 20%. Co ciekawe wchłanianie żelaza nie zależy tylko od diet, ale również od potrzeb
organizmu.
Żelazo:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Wskazania do suplementacji żelaza:
- anemia z niedoboru żelaza,
- przy zaburzonej syntezie kolagenu, neuroprzekaźników w mózgu oraz DNA,
- przy upośledzonym funkcjonowaniu układu mięśniowego,
- osłabienie, zmęczenie,
- ciąża,
- obfite menstruacje,
- nadmierna utrata krwi wskutek różnych chorób,
- zespół „niespokojnych nóg”.
Witamina C:
- wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń
krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji
psychologicznych,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, również w trakcie intensywnych
ćwiczeń fizycznych i po nich,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
- zwiększa przyswajanie żelaza. Więcej – patrz: F-VIT C 1000
27,49 zł
41,49 zł
31,99 zł
59,99 zł
36,99 zł
36,99 zł
31,99 zł
36,99 zł
53,49 zł
31,99 zł
31,99 zł
83,99 zł
53,49 zł
47,99 zł
29,99 zł
36,99 zł
41,49 zł
41,49 zł
62,99 zł
59,99 zł
47,99 zł
83,99 zł
36,99 zł
36,99 zł
53,49 zł
27,49 zł
79,99 zł
62,99 zł
83,99 zł
36,99 zł
18,90 zł
Unikalne połączenie aktywnych składników:...
10,90 zł
47,90 zł
Skontaktować można się też telefonicznie: 510 080 783