Brak produktów
Popcorn powstający z ziaren kukurydzy, stanowi doskonałą alternatywę dla typowych, słodkich przegryzek. Dodatkowo, w przeciwieństwie do nich, jest ubogi w cukry.
Potrzebujesz:
• garnek lub patelnię wraz z pokrywką,
• olej,
• kukurydzę,
• ulubione dodatki, np.: sól, masło
Garnek lub patelnia powinny być odpowiednio duże, aby pomieścić popcorn już po uprażeniu. Pokrywka jest potrzebna, ponieważ inaczej strzelające ziarna kukurydzy będą latać po całej kuchni.
Wlej olej i dodaj sól wg swoich preferencji, wymieszaj. Rozgrzej olej, po czym wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką. Wkrótce pierwsze ziarna zaczną strzelać. Po ok. 5 minutach, kiedy ziarna będą strzelać coraz rzadziej zdejmij garnek z ognia i przesyp gotowy popcorn do miski. Teraz możesz dodać pozostałe ulubione składniki, np. masło.
Składniki: |
Popcorn - nasiona kukurydzy
|
Wartości odżywcze w 100g: |
-
|
Wartość energetyczna: |
1528 kJ/365 kcal
|
Tłuszcz: |
4,7 g
|
w tym tłuszcze nasycone: |
0,7 g
|
Węglowodany: |
67 g
|
w tym cukry: |
0,6 g
|
Błonnik: |
7,3 g
|
Białko: |
9,4 g
|
Sól: |
0,09 g
|
Producent:
KruKam
Marklowicka 21B
44-300 Wodzisław Śląski