Brak produktów
Olej lniany LenVitol powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).
Zastosowanie: olej lniany LenVitol polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3.
Zalecane spożycie: dzieci powyżej 3-go roku życia – 5 ml (ok. 1 łyżeczka), dorośli – od 30 do 60 ml (ok. 2-4 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków. LenVitol można spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub płatków zbożowych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania suplementu.
Uwaga! Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Składniki: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-10 st.C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
PAMIĘTAJ!
Według olej lniany tłoczony na zimno stosowany w diecie OleofarmVitum należy przechowywać w temp. 4-10 st.C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
WAŻNA INFORMACJA !
Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego tłoczonego na zimno w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.
Producent:
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław