Nasza strona używa plików cookie.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapisywanie plików cookie na dysku użytkownika w zależności od konfiguracji przeglądarki.

zobacz więcej
close
Pestki polskiej dyni bezłuskowej 200g Szarłat Zobacz większe

Pestki polskiej dyni bezłuskowej 200g Szarłat

Szarłat

8,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Pestki dyni w 45% składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są m.in. niezbędne do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni wspierają bezpośrednio witaminę D w procesie przemiany wapniowej, pomagają w przetworzeniu zawartych w dyni karotenów w cenną witaminę A. Nasiona dyni zawierają poza tym kwasy nukleinowe, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost.

Lecznicze właściwości dyni

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pobudza trawienie i „odtruwa” jelita,
  • zaopatruje organizm w witaminę D,
  • pomaga zredukować tkankę tłuszczową,
  • obniża poziom tłuszczów we krwi,
  • wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco,
  • działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego.

Pestki dyni mają działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i trudno gojących się ranach. Pomagają przy stanach zapalnych błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Zastosowanie pestek dyni w kuchni

  • Jako przekąska
  • Jako dodatek do pieczywa i ciast
  • Jako dodatek do sałatek warzywnych
  • Jako posypka do mięsa

Opinie

Napisz opinię

Pestki polskiej dyni bezłuskowej 200g Szarłat

Pestki polskiej dyni bezłuskowej 200g Szarłat

29 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: