Brak produktów
Kompozycja zielonej herbaty cejlońskiej z dodatkiem płatków róży oraz naturalnego aromatu truskawki. Ten dobór składników zaowocuje cudownie pachnącym napojem, który pokochasz od pierwszego łyku. Kwiatowy, słodki napar z najmłodszych listków podkreśla soczysta truskawka, a całość wieńczy subtelna różana nuta.
Basilur North Lights jest radosnym połączeniem inspirowanym kolorami malowanymi przez zorzę polarną na biegunie. Jej orzeźwiający smak wprawi Cię w marzycielski nastrój pełen pięknych barw z krainy wiecznej zimy.
Masa netto: 100 g
Składniki: zielona liściasta herbata cejlońska Golden Tips Young Hyson (93%) z dodatkiem płatków róży (1%) oraz naturalnego aromatu truskawki (6%).
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: GTYH (Golden Tips Young Hyson) - składa się tylko z dwóch pierwszych listków pozostających jeszcze w pąku z dodatkiem Tipsów. Delikatna w smaku.
Zielona herbata:
Określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi procesu utleniania. Otrzymuje się ją poprzez podgrzanie/prażenie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji. Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i sortowaniem.
Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 70°C a 80°C. Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut.
Można parzyć na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim - do 2 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.
Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej.
Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.
Liście zielonej herbaty można parzyć trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.