Brak produktów
Black Garlic - Czarny czosnek ekologiczny - bogaty w przeciwutleniacze,
Jego smak przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż czy espresso. Można ten smak określić jako "umami" czyli piaty smak.
Czarny czosnek powstaje w trakcie procesu podobnego do karmelizacji. Przez przeszło miesiąc poddawany jest odpowiedniej temperaturze (60-80 C) i dużej wilgotności. Proces ten nazywany jest reakcją Maillarda, która odpowiada również m.in za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, kawy czy chleba.
Błędem jest nazywanie czarnego czosnku czosnkiem fermentowanym.
Podczaz długotrwałego procesu czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach, a co najważniejsze zmienia swoje właściwości. Dzięki nim czarny czosnek zyskał uznanie w szeroko pojętej farmacji i sprzedawany jest w postaci suplementu diety.
Czarny czosnek obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru i buduje jego odporność. Ze względu na jego delikatne właściwości pobudzające dobrze go spożywać rano.
Uważa się, że czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne i stosowany jest w profilaktyce antyrakowej. Badania na ten temat przeprowadzono w Japonii i opublikowano w Medicinal and Aromatic Plant Science and Technology.
Czarny czosnek to produkt w 100% naturalny i ekologiczny bez żadnych dodatków i barwników. Nadaje się do bezpośredniego spożycia jak i do przyprawiania potraw(zup, sałatek, sosów, mięs).
Składniki: czosnek* 100%
(* z upraw ekologicznych).
Produkt może zawierać alergeny: migdały (konfekcjonowanie w zakładzie).
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 908 kJ/217 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 45,6 g
w tym cukry: 42,7 g
Białko: 9,4 g
Sól: 0,02 g
Pierzga pszczela - mieszanka miodu, pyłku,...
34,90 zł
11,90 zł
UPIECZE CI SIĘ! - BEZGLUTENOWA MIESZANKA DO...
14,90 zł
14,90 zł