Brak produktów
F-FERR C
ilość porcji: 60
Suplement diety F-FERR C zawiera żelazo (fumaran), witaminę C
oraz sproszkowany sok z korzenia buraka w formie proszku.
SKŁAD PRODUKTU
Porcja dzienna 0,72 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
• Fumaran żelaza- 42 mg,
• w tym: żelazo- 14 mg (100 %),
• Witamina C- 80 mg (100 %),
• Sproszkowany korzeń buraka- 600 mg.
Składniki: sproszkowany sok z korzenia buraka ćwikłowego,
witamina C (kwas L- askorbinowy), fumaran żelaza.
Zawartość opakowania netto: 43,14 g.
Ilość porcji w opakowaniu: 60.
SPOSÓB UŻYCIA
1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz
dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być
stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być
stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze
składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
DZIAŁANIE
Żelazo wspomaga prawidłowy transport tlenu w organizmie oraz produkcję czerwonych krwinek i
hemoglobiny. Żelazo przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C zwiększa
przyswajalność żelaza.
Żelazo jest minerałem niezbędnym do funkcjonowania całego organizmu i ma decydujące znaczenie
dla życia człowieka. Jest jednym z mikroelementów, którego pula w organizmie wynosi od 4 do 5 g.
Funkcje żelaza:
Żelazo w naszym organizmie wchłaniane jest w dwunastnicy. Następnie we krwi wiąże się z
transferyną- białkiem, które transportuje żelazo do szpiku kostnego, śledziony i wątroby. Większość
żelaza, bo około 70% występuje w hemoglobinie– białku, które jest jednocześnie czerwonym
barwnikiem krwi. Hemoglobina uczestniczy w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu oraz w
transporcie dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Pierwiastek ten wchodzi także w skład wielu enzymów,
od których zależy wytwarzanie energii, metabolizm, synteza DNA oraz sprawne funkcjonowanie układu
odpornościowego. Poza tym żelazo jest składnikiem mioglobiny– białka występującego w mięśniach i
zbliżonego w budowie chemicznej do hemoglobiny, które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi
niezbędnego do ich pracy tlenu. Niedobory żelaza, nawet najmniejsze, prowadzą do anemii i
nadmiernie obfitych menstruacji, problemów z przyswajaniem wiedzy, osłabienia układu
immunologicznego i obniżenia poziomu sprawności fizycznej. Wynika to z zaburzeń w transporcie tlenu
do tkanek oraz z dysfunkcji działania wielu enzymów.
Żelaza w większości pokarmów jest mało lub jest ono słabo przyswajalne. Najwięcej tego składnika
mineralnego znajduje się w podrobach, zwłaszcza w wątrobie; w czerwonym mięsie; nasionach roślin
strączkowych, natce pietruszki czy jajach. W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch
formach : hemowej – głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego i niehemowej – w produktach
roślinnych. Absorpcja żelaza niehemowego, które jest znacznie gorzej wchłaniane od hemowego, w
bardzo dużym stopniu zależy od składu diety. Obniżają ją fityniany, szczawiany, taniny, fosforany,
zasadowe ph, wapń i niektóre białka roślinne. Przyswajanie zwiększa natomiast witamina c, białka
mięśniowe czy niektóre aminokwasy. Jeśli chodzi o wielkość wchłaniania żelaza niehemowego z
produktów roślinnych to jest ona bardzo mała i wynosi przykładowo 1% ze szpinaku czy do 5% z
chleba pszennego. Natomiast z mięsa, gdzie występuje głównie w postaci hemowej wykorzystanie
żelaza sięga 20%. Co ciekawe wchłanianie żelaza nie zależy tylko od diet, ale również od potrzeb
organizmu.
Żelazo:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Wskazania do suplementacji żelaza:
- anemia z niedoboru żelaza,
- przy zaburzonej syntezie kolagenu, neuroprzekaźników w mózgu oraz DNA,
- przy upośledzonym funkcjonowaniu układu mięśniowego,
- osłabienie, zmęczenie,
- ciąża,
- obfite menstruacje,
- nadmierna utrata krwi wskutek różnych chorób,
- zespół „niespokojnych nóg”.
Witamina C:
- wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń
krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji
psychologicznych,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, również w trakcie intensywnych
ćwiczeń fizycznych i po nich,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
- zwiększa przyswajanie żelaza. Więcej – patrz: F-VIT C 1000
47,90 zł
Unikalne połączenie aktywnych składników:...
10,90 zł
18,90 zł