Nasza strona używa plików cookie.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapisywanie plików cookie na dysku użytkownika w zależności od konfiguracji przeglądarki.

zobacz więcej
close
Nowy BIO Pestki Dyni - Styryjskie - Ekologiczne - 200g Zobacz większe

BIO Pestki Dyni - Styryjskie - Ekologiczne - 200g

Ekogram Zielonki

14,50 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Skąd pochodzi dynia

Dynia wywodzi się z Ameryki Środkowej, a dokładniej z Meksyku. Do Europy dotarła w XV w., za sprawą Krzysztofa Kolumba. Początkowo traktowana wyłącznie, jako egzotyczna ciekawostka, ewentualnie roślina ozdobna. Drogocenne właściwości dyni oraz jej pestek, odkryto już 100 lat później i od tej pory uprawiana jest niemalże we wszystkich krajach naszego kontynentu.

Pestki dyni, wszyscy wiemy jak smakują, ale dlaczego powinniśmy częściej po nie sięgać

Pestki dyni, to skoncentrowane źródło licznych minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy. Do witamin występujących w pestkach dyni, zaliczyć możemy witaminę A, C, D i E oraz te z grupy B, a dokładniej witaminę B1 i B2. Ze względu na tak duże bogactwo, pestki dyni powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach, jako zdrowe urozmaicenia naszej codziennej diety.

Do wartościowych minerałów, wchodzących w skład pestek dyni, zaliczyć możemy m.in. potas, cynk, selen, magnez, fosfor, żelazo i mangan. Podstawowym minerałem występującym w pestkach dyni, jest mangan. 100g pestek dyni, zawiera aż 4.49mg manganu, co stanowi 214% dziennego zapotrzebowania przez człowieka. Dodatkowo, w pestkach dyni znajduje się również spora dawka magnezu, często nazywanego pierwiastkiem dobrego humoru. 100g pestek dyni zawiera blisko 550mg magnezu, co stanowi 150% naszego dziennego zapotrzebowania.

100g pestek dyni to aż 7.64mg cynku! Stanowi to aż 80% dziennego zapotrzebowania przez kobiety i 50% zapotrzebowania mężczyzn. Pestki dyni, to naturalne bogactwo kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego oraz palmitynowego, a także beta – karotenu. Nie można zapominać też o wysokiej zawartości lecytyny.

Te niewielkich rozmiarów ziarna, powinny codziennie towarzyszyć Ci w pracy, szkole, podróży czy treningu.

Pestki dyni, pyszna i zdrowa przekąska, ale co jeszcze mogę z nimi zrobić

Nasiona dyni można spożywać na surowo, od razu po wyjęciu ich z opakowania. W celu poprawienia ich walorów smakowych i aromatu, pestki dyni można podgrzać w piekarniku. W takim przypadku najlepiej jest wysypać nasiona na blachę, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego na około 170 st. C. Piec przez około 15 minut.

Pestki dyni stanowią również smaczny i zdrowy dodatek do musli, płatków śniadaniowych, sałatek i surówek, jogurtów czy zapiekanych warzyw. Wspaniale sprawdzają się również, jako dodatek lub posypka do wypieku pieczywa, ciast czy ciasteczek.

Składniki:

100% BIO Pestki dyni 

Kraj pochodzenia:

Austria - (Styria)

Opinie

Napisz opinię

BIO Pestki Dyni - Styryjskie - Ekologiczne - 200g

BIO Pestki Dyni - Styryjskie - Ekologiczne - 200g

29 innych produktów w tej samej kategorii: